Dozwolone produkty

Zalecane warzywa i owoce:

  • korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa
  • liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła
  • cebulowe: cebula, por, czosnek
  • psiankowate: papryka, pomidor
  • kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka
  • dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki
  • owoce: jabłka, cytryny, grapefruity

Wymienione warzywa i owoce można spożywać w postaci surowej, łącząc w rozmaite sałatki, sporządzać z nich soki, zupy, gotować, dusić i wszystko na co przyjdzie nam ochota. Oczywiście im mniej przetworzone tym zdrowsze, jednak bez przesady…

2 thoughts on “Dozwolone produkty

    1. Ja jadłam tylko świeże warzywa i wydaje mi się, że Dąbrowska raczej zaleca unikanie mrożonek. Pewności jednak nie mam, a książka obecnie w cudzych rękach, więc sprawdzić też nie mam jak :)

Comments are closed.