Kartoflanka z pieczonym czosnkiem

KartoflankaPrzepis z cyklu wspólne weekendowe gotowanie. Najważniejsze – to Mięsożerca wybrał danie, które mięsa nie zawiera. Ostatnio coraz częściej mnie zaskakuje :)

Nigdy wcześniej nie jadłam kartoflanki, jednak zawsze uważałam, że musi smakować wspaniale. I faktycznie wyszła  smaczna, choć jakby czegoś jej brakowało. A może po prostu nie podołała konfrontacji z moimi wyobrażeniami? Cóż, ostatecznie zdecyduję po kolejnym podejściu, bo takie z pewnością będzie :)

Składniki:

  • główka czosnku (ok. 100 g)
  • 2 łyżeczki oleju
  • duża cebula
  • 2 pory (jasne części)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • listek laurowy
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • gałka muszkatołowa
  • świeży tymianek
  • kolorowy pieprz

Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Czosnek obieramy, smarujemy olejem i pieczemy na papierze przez ok. 20 min, aż się zarumieni.
  2. Pory kroimy w cienkie plasterki, a cebulę siekamy. Smażymy na oleju ok. 3 min.
  3. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, upieczony czosnek oraz listek laurowy i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem pół godziny.
  4. Usuwamy listek laurowy, a pozostałe składniki ucieramy malakserem na purée.
  5. Na koniec wlewamy śmietankę i gotujemy jeszcze kilka minut.
  6. Doprawiamy obficie startą gałką muszkatołową, świeżym tymiankiem i pieprzem.

Zupę posmakowałam przed dodaniem śmietanki i miałam wrażenie, że jest ona zbędna, jednak zgodnie z przepisem dodałam. Wydaje mi się jednak, że śmietanka niepotrzebnie ją „zamuliła”. Następnym razem zrobię podejście bez zabielacza.

Przepis, z kilkoma zmianami, pochodzi z książki „Zupy” z serii Z kuchennej półeczki.

Kartoflanka z czosnkiemZupa ziemniaczana

4 thoughts on “Kartoflanka z pieczonym czosnkiem

  1. Hehe, czosnek to ja z moim Lubym bardzo lubimy. Natomiast ziemniaki i cebulę tylko ja, z kolei On w o g ó l e ich nie trawi! Tak więc jakby to podzielić, hehe:) Pewnie wszystko skonsumowałabym ja! Pozdrawiam wakacyjnie.

  2. Ja, co prawda, nie dodałam śmietany, ale też mi w zupie czegoś brakuje. Będę testowała dodatki w poszczególnych porcjach. Może jakieś zioła ją dosmaczą, czy imbir….

Comments are closed.