Krem z płatków owsianych z jagodami goji

Krem z platkow owsianychTyle się mówi o wspaniałych właściwościach jagód goi, że i ja uległam. A co się mówi? Cytując za tą stroną podobno pozytywnie wpływają na poniższe:

  • wygładzanie cery
  • wzrost siły i wigoru
  • wzmocnienie odporności organizmu
  • poprawa pamięci i koncentracji
  • ochrona przed nowotworami
  • poprawa wzroku
  • działanie antystresowe

Zawierają też całą masę mikroelementów.

Jakoś nieszczególnie wierzę w to, że są zdrowsze od innych jagód, jednak kupiłam, spróbowałam i… zachwycona smakiem nie jestem. Małe, suszone coś. Nie są niesmaczne, ale wolę rodzynki lub świeże jagody :)

Zużyć jednak trzeba, więc kombinuję. Okazuje się, że w zestawie smakują znacznie lepiej. W dodatku fajnie wyglądają! Uznaję więc, że nie zmarnowałam pieniędzy. A może do tego będę zdrowsza? ;)

Dziś na drugie śniadanie przygotowałam sobie deser bez cukru, mleka i jaj. A jednak słodki i smaczny :)

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki jagód goji
  • 150 ml mleka roślinnego
  • banan
  • laska wanilii
  • 2 daktyle suszone
  • 1/4 awokado (można pominąć)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kakao

Wykonanie:

Płatki owsiane z 2 łyżkami jagód zalać mlekiem i odstawić do namoczenia na 30 minut lub dłużej. Dodać pokrojonego banana, daktyle, awokado, ziarenka z laski wanilii oraz sok z cytryny. Rozdrobnić blenderem na gładką masę. 2/3 kremu przełożyć do pucharka. Pozostałą część wymieszać z kakao i nałożyć na wierzch. Posypać jagodami. Można schłodzić przed podaniem.

Deser z jagodami gojiKrem z jagodami gojiDeser z goji

One thought on “Krem z płatków owsianych z jagodami goji

Comments are closed.