7 komentarzy

  1. Malwina
    Malwina 25 sierpnia 2012 at 7:23 pm | | Odpowiedz

    Serduszko z maku najładniejsze :))
    A ja dzisiaj z braku mąki żytniej w sklepie kupiłam gotowa mieszankę chlebową. Nie powiem, że bardzo chętnie, bo jest tam trochę ulepszaczy, ale byłam dzisiaj bardzoo napalona na chleb :) Powiem szczerze, ze wyszedł dobry. Do 500 g gotowej mieszanki dodałam suche drożdże i 300ml cieplej wody… pychota :) Ale od kilku dni robi mi się zakwas także, powrócę do chleba bez ulepszaczy :) A poza tym nie wpadłam, że blachę można obsypać siemieniem lnianym i zapewne jeszcze innymi ziarnami :) Spróbuję. Pozdrawiam i życzę więcej udanych wypieków !

  2. Malwina
    Malwina 29 sierpnia 2012 at 8:40 pm | | Odpowiedz

    Muszę Ci powiedzieć, że też to zauważyłam z gotową mieszanką… Chleb trzeba jeść od razu jak jest ciepły ;D Faktycznie, na następny dzień jest niejadalny :( Ostatnio zrobiłam taki na samym zakwasie bez wody… pychota ! :)

  3. Ela Ma
    Ela Ma 4 lutego 2013 at 4:27 pm | | Odpowiedz

    Haniu, świetny post i super porady, na pewno skorzystam z Twojego doświadczenia. ja dopiero zbieram się do opisania mojej przygody z chlebem na zakwasie. piekłam 2 razy bez większych wpadek. choć pierwszy rósł 18 godzin … ale wyszedł świetny choć nieco kwaśnawy. drugi wyrósł zbyt szybko (zostawiłam go na noc) i przykleił się do ściereczki. ale oba były przepyszne… zbliża się czas trzeciego chleba.
    pozdrawiam serdecznie :)
    Ela

  4. Kasia
    Kasia 9 sierpnia 2014 at 10:29 pm | | Odpowiedz

    A mi chleb na zakwasie już drugi raz nie chce urosnąć. Zaczyn ładnie bąbelkuje, a gdy dodam mąkę wodę i ziarna, robi stop i nie chce rosnąć! Jaka jest przyczyna? Jest ciepło, zaczyn jest bąbelkowy. Chciałabym upiec smaczny, nie gliniasty chleb z chrupiącą skórką. Nie mam pojęcia, co jest nie tak. A może mąka? Do zaczynu dodaję mąkę żytnią 2000 i mąkę luksusową pszenną. Przed chwilą, gdy zobaczyłam gdy to dość rzadkie ciasto nie urosło nic po 6 godzinach, dodałam znowu mąki pszennej i zagniotłam ręcznie, uformowałam chleb i postawiłam w piekarniku do wyrośnięcia. Ciekawe czy teraz wyrośnie. Bardzo proszę o podanie, jakie powinny być proporcje moich mąk.

Odpowiedz

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.