Spaghetti z cieciorką, szpinakiem i pikantnym sosem pomidorowym

Cieciorka ze szpinakiemWeekendowe planowanie posiłków nie jest łatwe, jeśli spotyka się osobnik typowo mięsożerny z początkującym weganinem. Czasem trzeba długo negocjować, by dojść do porozumienia, czasem jednak, bez większego wysiłku udaje się w pełni zadowolić obydwie strony. Tak też było w miniony weekend.

A wyglądało to tak…

Gdy tylko Mięsożerca zabrał się za planowanie wspólnego posiłku miałam ochotę się schować. Co prawda wziął do ręki książkę, która pełna jest odpowiednich dla mnie potraw, jednak są w niej też i mięsne dania. Widziałam jak wertował strony poświęcając dłuższą chwilę np. na wołowinę duszoną z pęczakiem, pikantną jagnięcinę z pszenicą, czy na smażoną kiełbasę… Gdy nagle wskazał palcem mówiąc „to”. Jakież było moje zdziwienie, gdy tym okazało się być spaghetti z cieciorką, szpinakiem i pikantnym sosem pomidorowym. Potrawa, która bez większych kombinacji jest wegańska, do tego z pełnoziarnista i właściwie bez tłuszczu. Hurra! Szybko zatwierdziłam wybór i jeszcze pięknie pochwaliłam. A co! :)

Składniki:

  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 250-300 g krojonych pomidorów z puszki
  • 170 g razowego makaronu spaghetti
  • 400 g gotowanej cieciorki (może być z puszki)
  • 90 g świeżego szpinaku baby
  • suszone ostre papryczki lub sos tabasco
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ewentualnie parmezan do posypania

Ciecierzycę gotuję zazwyczaj w ilości hurtowej i wykorzystuję ją do takich potraw jak ta, gdy nadarza się okazja :)

Wykonanie:

Posiekaną cebulę i czosnek smażymy na niewielkiej ilości oleju lub dusimy na wodzie 3-4 minuty. Dodajemy posiekany seler naciowy i smażymy kolejne 2 minuty. Wrzucamy pomidory wraz z sokiem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5 min.

W międzyczasie nastawiamy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Mój, by był al dente, gotowałam niecałe 12 min.

Do sosu dodajemy cieciorkę i drobno pokrojone papryczki lub sos tabasco. Pod koniec wrzucamy listki szpinaku i całość krótko dusimy  (1-2 minuty). Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron odcedzamy i łączymy z cieciorką. Całość posypujemy natką pietruszki i ewentualnie parmezanem.

Przepis szybki, prosty i smaczny. Zapisuję tu, ponieważ Mięsożerca uznał danie za godne jego kubków smakowych, co z pewnością w przyszłości będę wykorzystywać :) Jedyna uwaga jaką miał, to zbyt suchy sos. I tu nawet się z tym zgodzę i w przyszłości dodam więcej pomidorów, co już uwzględniłam w składnikach.

Przepis pochodzi z książki wydanej przez Reader`s Digest z serii Jedz zdrowo, żyj zdrowo – Ryż, fasola i ziarna, z której robiliśmy też smaczną zapiekankę z czerwonej soczewicy. Wg autora podana przeze mnie ilość wystarczy dla dwóch osób. U nas jednak została jeszcze jedna porcja na kolejny dzień.

Dodatkowo pod przepisem znajduje się informacja o wartości posiłku. I tak jedna porcja (czyli z połowy podanych przeze mnie składników) zawiera ok. 582 kcal (po uwzględnieniu sera – ok. 10 g na porcję) .

Spaghetti z cieciorkaSpaghetti z cieciorka i szpinakiem

Smacznego!

2 thoughts on “Spaghetti z cieciorką, szpinakiem i pikantnym sosem pomidorowym

Comments are closed.