Wegańskie ciasto czekoladowe

Weganskie ciasto czekoladoweMoje wcześniejsze eksperymenty z uzdrawianiem wypieków najczęściej kończyły się porażką. W najlepszym razie zjadałam je z konieczności, aby nie marnować jedzenia. Tym razem niczego nie trzeba było jeść na siłę ani tym bardziej wyrzucać. Wczoraj poczęstowałam moim dziełem koleżankę, która orzekła, że jest bardzo smaczne i nawet zaprotestowała, gdy użyłam sformułowania: smaczne jak na zdrowy deser. I miała rację, to ciasto jest po prostu smaczne, bez żadnego jak na…

Oczywiście Mięsożerca naszego zdania nie podziela :) Pochopnie uprzedziłam, że wypiek jest bez cukru, mleka, jajek i dodatku tłuszczu, co skutecznie pozwoliło w jego głowie uruchomić wyobrażenie na jego temat. Po degustacji orzekł: jakieś takie razowe… o_O

No cóż… Żaden z niego Anton Ego. Może bardziej Emil ;) Polski dubbing lepiej tu wypadł, ale nie mogę znaleźć. I rzućcie okiem na skład ciasta. Skąd tu miał się wziąć razowy smak? Polecam w praktyce samemu się przekonać :)

Przepis pochodzi z książki Julieanny Haver „Dieta roślinna na co dzień”, którą kupiłam w zeszłym tygodniu. I choćby ze względu na to ciasto, zakup uważam za udany. Wprowadziłam nieco modyfikacji, ale bez bez spektakularnych zmian. Jedyne co nie podoba mi się w oryginale, to tytuł, który brzmi innowacyjne brownie czekoladowe. Owszem, ciasto jest czekoladowe, ale niestety koło brownie nawet nie leżało – mówię to jako wielbicielka owego zakalca. Podsumowując, nie porównujmy, tylko cieszmy się smakiem :)

Składniki:

  • 400 g czarnej fasoli z puszki lub samodzielnie ugotowanej
  • 1 i 1/4 szklanki pasty daktylowej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki kakao lub karobu (u mnie pół na pół)
  • 3/4 szklanki mąki jęczmiennej
  • 100 g gorzkiej czekolady wegańskiej
  • garść migdałów
  • szklanka truskawek do podania

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Fasolę dokładnie płuczemy z zalewy i rozdrabniamy w robocie kuchennym ostrzem o kształcie S. Dodajemy pastę daktylową. Nie miałam gotowej, więc zrobiłam swoją. Wystarczy przez chwilę moczyć daktyle w ciepłej wodzie i zmiksować.

Następnie dodajemy siemię lniane, ekstrakt waniliowy, syrop klonowy, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wsypujemy mąkę, a gdy składniki się połączą, rozdrobnioną czekoladę. Nie miałam mąki jęczmiennej, więc zmieliłam kaszę i choć zrobiłam to niezbyt dokładnie, ciasto się udało. W oryginale jest szklanka chipsów czekoladowych, naturalnie słodzonych, u nas raczej trudno dostępna. Użyłam więc gorzkiej czekolady bez cukru. Miałam problem z ilością, bo kto to widział przeliczać czekoladę na szklanki? Tak to chyba tylko w USA można :) Uznałam więc, że tabliczka wystarczy, choć myślę że półtora też nie byłoby przesadą ;) Rozdrobniłam ją blenderem prawie na mąkę i dodałam do masy.

Całość przekładamy do blachy 20×20 wyłożonej papierem do pieczenia. Ozdabiamy migdałami i pieczemy 30-35 minut. Ja piekłam 35 min, ale myślę, że już po 30 było dobre. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia. Podajemy ze świeżymi truskawkami i musem ze zmiksowanych owoców.

W przepisie podano, że wychodzi z niego 16 ciasteczek, jednocześnie instruując, by ciasto piec w blasze. Pod koniec również mowa jest o studzeniu ciasteczek. Myślę, że to raczej błąd tłumaczenia, choć nie wykluczone, że z masy można również uformować pyszne ciasteczka :)

Ciasto czekoladowe w blaszeJak podac ciastoCiasto czekoladowe z truskawkamiWegańskie ciasto z truskawkamiZdrowe ciasto czekoladoweSmaczne ciasto weganskie

 Ostatni kawałeczek zjadłam z prażonym jabłkiem. I oczywiście ze smakiem :)

Ciasto czekoladowe z prażonymi jabłkiemSmacznego!

 

2 thoughts on “Wegańskie ciasto czekoladowe

  1. Witam Ciebie serdecznie,
    masz bardzo interesujący blog z wieloma apetycznymi przepisami, gratuluję! Byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.

    Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1200 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.

    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)

Comments are closed.