Zapiekanka z czerwonej soczewicy

Czekając na spotkanie z koleżanką włóczyłam się po Monciaku. Najlepszym miejscem na przyjemne spędzenie czasu okazała się księgarnia, z której oczywiście nie mogłam wyjść z pustymi rękami. Jak zwykle skusiło mnie hasło promocja. Nie żałuję jednak ani trochę! Nowym nabytkiem stały się książki wydane przez Reader`s Digest z serii Jedz zdrowo, żyj zdrowo – Ryż, fasola i ziarna oraz Jajka, mleko i sery. Ciekawe przepisy, szczególnie w pierwszej z wymienionych. A oto jeden z nich :)

Zapiekanka z czerwonej soczewicy.

Składniki:

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • 100 g płatków osianych
  • 200 g pieczarek
  • 100 g żółtego sera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 cebula posiekana
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Cebulę i seler naciowy pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Następnie wrzucić pieczarki pokrojone w plastry i smażyć aż zmiękną. Wsypać soczewicę i wlać wywar. Doprowadzić do wrzenia. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 20 min aż soczewica zmięknie. W razie potrzeby dodać nieco wody. Pod koniec doprawić do smaku.

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Płatki wymieszać z tartym serem i pieprzem. Soczewicę przełożyć do żaroodpornego naczynia lub na blachę. Rozprowadzić równomiernie i posypać mieszanką płatków i sera. Piec ok. 10 min aż posypka zarumieni się i zrobi się chrupka. Ja następnym razem wydłużę ten czas do 15 min.

W oryginalnym przepisie zamiast sera żółtego jest double gloucester. Niestety nie udało mi się go dostać. Zastanawiam się też nad dodaniem parmezanu, zamiast żółtego sera. Ale to przy kolejnym podejściu, które na pewno będzie :)

One thought on “Zapiekanka z czerwonej soczewicy

Comments are closed.