Zupa z dyni z serem camembert lub mozzarella

Zupa z dyni z serem camembertUśmiechnęła się dziś do mnie piękna, malutka i pękata, dynia. Nie mogłam się jej oprzeć. A oto efekt tego zauroczenia :)

Składniki:

  • 600 g dyni
  • 200 g cukinii
  • 2 marchwie
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • łyżeczka oleju
  • kilka plastrów sera mozzarella lub camembert
  • 3 łyżki prażonych pestek dyni
  • curry do smaku

Wykonanie:

Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na oleju. Gotujemy wywar z marchwi, pietruszki, selera, pora, liści laurowych i ziela angielskiego. Następnie dorzucamy dynię, a gdy zmięknie, cukinię. Warzywa odcedzamy i po ostygnięciu* rozdrabniamy blenderem razem z cebulą i czosnkiem. Ja wykorzystałam wszystkie warzywa z wywaru, ale można zmiksować tylko dynię i cukinię, jeśli się nie lubi pozostałych. Doprawiamy do smaku curry.

Nalewamy do miseczek gorącą. Na wierzch kładziemy ser pokrojony w plastry i posypujemy pestkami prażonej dyni.

Zupy wystarczyło na dwa dni, więc dla urozmaicenia raz podałam ją raz z serem mozzarella, a raz z pleśniowym. Druga wersja smakowała mi bardziej. Pleśniaczek smakowi cie rozpłynął się z gorącej zupie.

* W przepisach, w których mowa jest o blendowaniu czegokolwiek, zazwyczaj podaje się informację, by surowiec najpierw wystudzić. Za każdym razem zastanawiam się dlaczego. Czy wysoka temperatura może uszkodzić urządzenie? Może ktoś z was zna odpowiedź? :)

3 thoughts on “Zupa z dyni z serem camembert lub mozzarella

  1. Ja nie studzę :). Też zawsze czytam żeby wystudzić ale nie mam tyle cierpliwości. Blenduję na gorąco i wszystko jest w porządku.

Comments are closed.